Artikel

Ontstoken wonden: klachten en behandeling

Er is altijd een risico dat een wond geïnfecteerd raakt. Het is normaal dat de huid rond de wond in het begin een beetje warm en rood wordt, maar het is belangrijk om in de gaten te houden dat de wond niet geïnfecteerd raakt. Een infectie wordt veroorzaakt door bacteriën die de wond binnendringen. Hierdoor wordt de wondgenezing vertraagd en negatief beïnvloed. Littekens van ontstoken wonden blijven bijvoorbeeld in de meeste gevallen beter te zien.

Hoe kunt u zien of een wond aan het genezen of geïnfecteerd is?

Een van de symptomen van een wondinfectie is dat de huid rond de wond helderrood, gezwollen en warm wordt. Verder kan wond vloeistof gaan produceren of meer pijn doen dan voorheen. Als u tekenen van een infectie opmerkt, moet u de wond en de omliggende huid enkele keren per dag reinigen met een desinfecterende wondspray of zoutoplossing en laten drogen. Gebruik bij voorkeur een antiseptisch verband dat jodium, medische honing of PHMB bevat, of simpelweg een steriel wondverband, zoals Salve’quicks Maxi Cover dressing.

Wees voorzichtig!

Tekenen van wondinfectie moeten serieus worden genomen. In de meeste gevallen is het voldoende de ontstoken wond te desinfecteren en een antiseptisch verband te gebruiken, maar u moet medische hulp inschakelen als de klachten niet verdwijnen of als u nog meer klachten ontwikkelt, zoals koorts. U moet ook contact opnemen met uw arts als de ontstoken wond zich dicht bij een gewricht bevindt, omdat er misschien een antibiotische behandeling nodig is. Als een chirurgische wond geïnfecteerd raakt, moet u altijd uw arts raadplegen.

Gerelateerde producten