Artikel

Voorkomen en behandelen van blaren

Wat is een blaar?

Blaren zien er aanvankelijk uit als rode gevoelige plekken op de huid. Later kunnen ze zich tussen de buitenste huidlagen ontwikkelen tot een blaas gevuld met heldere vloeistof. Dit is de reactie van het lichaam om zich te beschermen tegen druk of letsel.

Wat veroorzaakt blaren?

Blaren worden veroorzaakt door wrijving en hevig schuren tegen de huid. Vaak ontstaat deze wrijving doordat sokken of schoenen de bovenlaag van de huid wegschuren. Voetblaren treden gewoonlijk op wanneer u nieuwe of krappe schoenen, sandalen of hoge hakken zonder sokken draagt. Het risico op een blaar door wrijving neemt toe als uw voeten warm en gezwollen zijn, bijvoorbeeld tijdens een training, een wandeling of bij warm weer.

Moet u een blaar doorprikken?

Nee. De blaar kan barsten door wrijving of druk en de vloeistof kan op natuurlijke wijze weglekken. Het wordt echter aangeraden de blaar intact te houden en deze niet met opzet door te prikken. Als de blaar wordt doorgeprikt, is er een groter risico dat de blaar geïnfecteerd raakt. Dit vertraagt de genezing.

Hoe lang blijven blaren zitten?

Gewoonlijk genezen blaren vanzelf binnen een week. Ze kunnen pijn veroorzaken, vooral als de geschaafde huid geïrriteerd raakt. Daarom kan het verstandig zijn deze huid ter bescherming te bedekken met een blarenpleister.

Hoe kom je van blaren af?

Om blaren te voorkomen of al bestaande blaren te behandelen kunt u een blarenpleister gebruiken. Weet u dat er twee verschillende soorten blarenpleisters zijn? Salve heeft beide soorten blarenpleisters in het assortiment. Ze worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Hoe werken blarenpleisters?

  •  Salvequick Blister Prevention in hydrocolloïd moet worden gebruikt voordat er een blaar is gevormd. Deze pleister beschermt tegen druk en wrijving en voorkomt de vorming van blaren.
  • Salvequick Blister Rescue moet worden gebruikt als u al een blaar heeft, om deze te beschermen. De blarenpleister heeft een hydrogel wondkussen dat minder plakt, waardoor de blarenpleister gemakkelijk verwijderd kan worden zonder de voetblaar te beschadigen.

Hoe u van blaren op uw voeten afkomt: Blister Rescue

Als u een blaar krijgt, moet u proberen druk en wrijving te minimaliseren en geen schoenen dragen die tegen de blaar wrijven. Gebruik Salve’s Blister Rescue met hydrogel wondkussens om de blaar te beschermen en de druk te verlichten. Als u de blarenpleister heeft aangebracht moet u andere schoenen te dragen of stoppen met de activiteit die de blaar veroorzaakt heeft. Dit advies is vooral belangrijk voor iedereen die zich afvraagt hoe blaren op de voeten snel te genezen zijn. Salve’s Blister Rescue blarenpleisters zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, afhankelijk van de grootte van de blaar en de plaats waar de blaar zit:

  • Blaar op de teen: Als u een blaar op uw teen heeft, moet u een blarenpleister gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor de tenen, zoals Salvequick Blister Rescue Toes.
  • Blaar op de hiel: Als u blaren op de achterkant van uw hiel heeft, kunt u Salvequick Blister Rescue Heels of Blister Rescue XL gebruiken, afhankelijk van de grootte van de blaar.

Blaren op de voeten voorkomen: Blister Prevention

Blaren zijn het resultaat van wrijving en druk op de huid. Als de huid ook nog vochtig is, ontstaan er sneller blaren. Mogelijke bronnen van wrijving en druk vermijden en uw voeten drooghouden zijn daarom de beste manieren om te voorkomen dat er blaren ontstaan. Als uw voeten warm en gezwollen zijn, wordt de kans op blaren groter.

1. Gebruik preventief hydrocolloïd blarenpleisters

Salvequick Blister Prevention blarenpleister in hydrocolloïd helpt de huid te beschermen tegen wrijving en vermindert de druk. Hoe eerder u een blarenpleister aanbrengt, hoe effectiever u blaren op de voeten kunt voorkomen. Gebruik de pleister op de plek waar de huid blootgesteld kan worden aan wrijving. Salve’s Blister Prevention blarenpleisters zijn zowel voor tenen als hielen verkrijgbaar.

2. Loop nieuwe schoenen in

De beste manier om te voorkomen dat u blaren krijgt, is de schoenen enkele dagen thuis te dragen voordat u de schoenen langere tijd gaat gebruiken. Doe de schoenen uit voordat u pijn begint te voelen. Op deze manier maakt u de schoenen zachter en ontdekt u waar de schoenen tegen uw voeten wrijven. Gebruik sokken als u nieuwe schoenen inloopt om uw huid tegen wrijving te beschermen.

3. Houd uw voeten droog en schoon

Als u lange afstanden gaat wandelen, is het belangrijk comfortabele schoenen te dragen en vaak van sokken te wisselen om uw voeten droog en schoon te houden. Dubbele sokken kunnen helpen de wrijving tussen uw schoenen en voeten te verminderen. Gebruik een dunne, gladde sok aan de binnenkant en een dikkere sok, bijvoorbeeld een wollen sok, aan de buitenkant. Gebruik sokken die niet plooien en uw schoenen niet te krap maken. Verder moet u uw regelmatig andere sokken aantrekken, zodat ze niet vochtig worden, zeker als u zweetvoeten hebt. Gebruik geen katoenen sokken omdat deze sneller vochtig worden.

Hoe ontstaan blaren?

Geen blaar

Om te voorkomen dat u blaren krijgt, kunt u Salve’s Blister Prevention aanbrengen om uw huid te beschermen.

Kritieke plek

Deze fase is kort. Als u een kritieke plek heeft, duurt het niet lang voordat er een blaar ontstaat. Als u een steek voelt, is dit het vocht onder het huidoppervlak dat zich tot een blaar begint te ontwikkelen. Om te voorkomen dat dit gebeurt, moet u de druk en wrijving op de huid snel stoppen. U kunt de kritieke plek beschermen door deze te bedekken met een traditionele hydrocolloïd blarenpleister die de druk verlicht en de wrijving vermindert, zoals Salve’s Blister Prevention.

Bovenlaag intact

Wanneer de blaar is ontstaan, vormt deze tussen de bovenlagen van de huid een blaarzakje gevuld met vloeistof. Dit gebeurt om de huidlagen eronder te beschermen tegen verdere schade door druk en wrijving en demping te vormen. Bovendien helpt de blaar de wond sneller genezen. Als u een blaar heeft, moet u proberen de druk en wrijving te minimaliseren. U kunt de blaar beschermen met een blarenpleister die speciaal is ontworpen voor de bescherming van bestaande blaren, zoals Salve’s Blister Rescue blarenpleister.

Bovenlaag gescheurd

In deze fase is het belangrijk de wond grondig te reinigen en ervoor te zorgen dat de open blaar beschermd wordt met een blarenpleister. Dit omdat bacteriën de open wond gemakkelijk kunnen binnendringen en een infectie kunnen veroorzaken. Aanbevolen wordt een blarenpleister te gebruiken met een hydrogel wondkussen dat de blaar beschermt en gemakkelijk kan worden verwijderd zonder de blaar te beschadigen, zoals Salve’s Blister Rescue. Trek de droge huid aan de bovenkant van de blaar er niet af. Deze huid valt er op natuurlijke wijze af als er eenmaal nieuwe huid is gevormd.

Bovenlaag verdwenen

De bovenlaag van de blaar verdwijnt als de huid aan de bovenkant van de blaar eraf wordt gewreven of losraakt. Als u de blaar niet in de eerdere fasen behandelt en de wrijving op de blaar blijft doorgaan, ontstaat er een blaar zonder bovenlaag. Blaren zonder bovenlaag zijn meestal pijnlijker en gevoeliger voor infecties. Bovendien hebben ze meer tijd nodig om te genezen. Zorg ervoor dat u de wond grondig reinigt om infectie te voorkomen en doe er een blarenpleister op die speciaal is ontworpen voor bestaande blaren en een hydrogel wondkussen heeft, zoals Blister Rescue.