Artikel

Wondverzorging: behandeling en genezing

Als u een wond heeft, is het belangrijk dat u deze op de juiste wijze behandelt. De wond moet worden gereinigd, vochtig worden gehouden en worden beschermd.

Hoe moet een wond worden behandeld?

Als u een wond heeft, is het belangrijk dat u deze op de juiste wijze behandelt. De wond moet worden gereinigd, vochtig worden gehouden en worden beschermd.

1.

Was eerst uw handen en de huid rond de wond om te voorkomen dat er vuil in de wond komt. Reinig de wond dan door het vuil en de bacteriën weg te spoelen onder stromend lauw water met een milde zeep, een zoutoplossing of een wondspray. Droog de huid rond de wond en laat deze enkele minuten aan de lucht drogen.

2.

De volgende stap is de gereinigde wond beschermen tegen vuil en bacteriën met een pleister. Kies een pleister waarvan het wondkussen groot genoeg is om de hele wond te bedekken. Idealiter gebruikt u een pleister die alles rond het wondkussen nauw afdicht en daarbij een vochtige wondgenezing mogelijk maakt. In een vochtige omgeving gaat het genezingsproces sneller dan in een droge, luchtige omgeving. Bovendien is het risico op littekens en infecties in zo’n omgeving kleiner.

3.

Bescherm de wond met een pleister totdat de wond volledig is genezen, zodat deze zonder verstoringen kan genezen en beschermd is tegen besmetting van buitenaf. Breng iedere dag een nieuwe pleister aan en reinig de wond dagelijks om ervoor de zorgen dat de wond goed geneest en niet geïnfecteerd raakt (tenzij u anders wordt geadviseerd door uw arts). Vervang de pleister ook als deze vuil of doornat wordt. Het is normaal dat het gebied rond de wond in het begin een beetje warm wordt en ontstoken is, maar wees er zeker van dat de wond niet geïnfecteerd is.

Meer over vochtige wondgenezing

De meest hardnekkige mythe over wondgenezing is dat wonden aan de lucht blootgesteld moeten worden zodat ze uitdrogen. Daardoor geloven veel mensen dat ze geen pleister nodig hebben als ze een wond hebben. Deze aanpak wordt echter niet aangeraden.

Medisch onderzoek heeft bewezen dat wonden sneller genezen in een vochtige omgeving dan in een droge, luchtige omgeving. Dit komt doordat in een vochtige omgeving sneller nieuwe cellen ontstaan. Bovendien is het risico op littekenvorming en infecties kleiner in een vochtige omgeving. In een vochtige omgeving migreren de huidcellen sneller, wat leidt tot een snellere wondgenezing (tot twee keer zo snel). Verder is er in een vochtige omgeving geen blokkering van de wondholte als de cellen migreren om de wond te bedekken en dat vermindert het risico op littekenvorming. Een vochtige omgeving maakt het ook makkelijker voor de lichaamscellen om bacteriën te bestrijden, wat het risico op infecties minimaliseert.

Kortom: een vochtige wondgenezing versnelt het wondgenezingsproces en verkleint het risico op littekenvorming en infecties. Voor een vochtige omgeving moet u de wond bedekken met een nauw afgedichte pleister. Gebruik een pleister met een materiaal dat aan alle zijden van het wondkussen goed kleeft en een evenwichtige overdracht van vocht door het materiaal toelaat. Zorg er bovendien voor dat het wondkussen de hele wond bedekt.

*Winter GD. Formation of the Scab and the Rate of Epithelization of Superficial Wounds in the Skin of the Young Domestic Pig. Nature 1962; 193; 293-4

Pleisters voor vochtige wondgenezing:

Salve’s Aqua Block pleisters, Aqua Cover en Antibact Cover maken een vochtige wondgenezing mogelijk. Ze versnellen het wondgenezingsproces en verkleinen het risico op littekenvorming en infecties. Bovendien zijn ze volledig waterdicht en ademend.

Wondgenezingsfases

Tijdens het wondgenezingsproces doorloopt de wond verschillende fasen. Hier is een vereenvoudigde over de drie stadia van wondgenezing:

1. De ontstekingsfase

De ontstekingsfase begint op het moment dat de wond ontstaat. Eerst wordt het beschadigde weefsel rood, zwelt het op en wordt het gevoelig. Witte bloedcellen, de afweercellen van het lichaam, komen in het gebied bijeen. Rode bloedcellen, fibrine en bloedplaatjes vormen een afdichting over de wond. Deze fase duurt twee tot vier dagen.

2. De proliferatiefase

Witte bloedcellen beginnen het beschadigde weefsel te repareren. Huidcellen delen zich om over het beschadigde weefsel te kunnen groeien, terwijl er nieuwe bloedvaten in het nieuwe weefsel groeien. Dit duurt een paar dagen tot een paar weken, afhankelijk van hoe groot de wond is.

3. De hermodelleringsfase

De laatste fase kan enkele maanden tot, in sommige gevallen, een paar jaar duren. De duur van de fase is afhankelijk van de grootte van de wond. Tijdens deze fase wordt het nieuwe weefsel sterker. Bloedvaten die niet langer nodig zijn verdwijnen, waardoor het litteken lichter wordt.