Volg onze eenvoudige 3-stappengids voor de behandeling van kleinere wondletsels

 • Stap 1: Was de wond zorgvuldig schoon

  Voor een zorgeloze wondgenezing is het belangrijk de wond schoon te wassen. Dit verkleint het risico op infectie en helpt het eigen genezingsproces van het lichaam.

  Begin met de handen te wassen en maak de huid rond de wond schoon om te voorkomen dat er vuil in de wond komt. Reinig daarna de wond door vuil en bacteriën weg te spoelen met behulp van stromend water op lichaamstemperatuur, een keukenzoutoplossing of wondreiniger. Maak het gedeelte rond de wond droog en laat de wond enkele minuten aan de lucht drogen.

 • Stap 2: Bescherm de wond met de juiste pleister

  In de volgende stap beschermt u de gereinigde wond met behulp van een pleister tegen vuil en bacteriën.

  Kies het formaat van de pleister zodanig dat het wondkussentje de hele wond bedekt.
  De beste bescherming geeft het snelverband dat lijm en materiaal bevat dat aan alle kanten van het wondkussentje goed vastplakt.

  Välj rätt typ av plåster utifrån dina behov:

  • Onze beste pleisters (Aqua Block en Aqua Cover) zijn 100% waterdicht en laten de huid tegelijkertijd ademen. Deze pleisters zijn geschikt voor de meeste wonden en bieden de moeilijkste uitdagingen het hoofd, bijv. buiten spelen, training, douchen en baden. Ze dragen ook bij tot een snellere wondgenezing..
  • Onze traditionele plasticpleisters (Aqua Resist) zijn geperforeerd om te kunnen ademen, en tegelijkertijd zijn ze waterbestendig met hun waterafstotende werking. Ze zijn er in veel verschillende formaten en vormen.
  • Stoffen pleisters (Textile) zijn flexibel en zijn daarom heel geschikt voor wonden op een plek met veel beweging, zoals bijvoorbeeld ellebogen en knieën.
  • Voor mensen met een gevoelige huid hebben we pleisters (Sensitive) ontwikkeld met een mildere lijm. Dat is ook dezelfde lijm die we op onze kinderpleisters gebruiken.
 • Stap 3: Vervang de pleister en reinig dagelijks

  Gebruik pleisters tijdens het hele genezingsproces om de wond in rust en vrede te laten genezen, met bescherming tegen invloeden van buiten. Vervang de pleister en reinig de wond dagelijks om te controleren of de wond goed geneest en niet geïnfecteerd raakt.

 • Symptomen van een infectie

  Het is normaal dat de huid rond de wond in het begin wat warm en rood wordt, maar het is belangrijk te blijven controleren of de wond niet geïnfecteerd raakt. Tekenen van infectie zijn als de huid rond de wond steeds roder wordt, opgezwollen en warm wordt, of als de wond begint vocht uit te scheiden of meer pijn gaat doen dan eerder.

  Bij tekenen van infectie moet de wond enkele keren per dag extra zorgvuldig worden schoongemaakt met desinfecterende wondreiniger. Bezoek een arts als de symptomen binnen enkele dagen niet verdwijnen of als er zich nieuwe symptomen voordoen, bijvoorbeeld koorts.

 • Behandeling van verschillende typen wonden:

 • Schrammen

  Reinig de schram zorgvuldig onder stromend water op lichaamstemperatuur of met wondreiniger om alle vuil en bacteriën te verwijderen. Als het vuil moeilijk te verwijderen is, kunt u het vuil losmaken door de wond in een waterbad te dompelen of enkele minuten een vochtig kompres over de wond te leggen. Verwijder het vuil dan met een pincet en spoel de wond opnieuw.

  Wanneer de schram gereinigd en droog is, brengt u een beschermende pleister of kompres aan die de hele wond bedekt. Vervang de pleister en reinig de schram dagelijks om ervoor te zorgen dat deze niet geïnfecteerd raakt.

 • Kleinere snijwonden

  Oppervlakkige kleine snijwonden (minder dan enkele centimeters) kunt u vaak zelf behandelen. Was de snijwond zorgvuldig schoon van vuil en bacteriën. Druk de wondranden bijeen en fixeer ze tegen elkaar met behulp van chirurgentape.

  Laat de chirurgentape enkele dagen zitten zodat de wondspleet geneest. Bescherm de wond door een pleister aan te brengen die de hele wond bedekt. Vervang de pleister en reinig de wond dagelijks om te zien of de wond niet geïnfecteerd raakt.

 • Diepe snijwonden

  Bezoek een arts als de snijwond diep is of niet ophoudt met bloeden. Snijwonden die groter zijn dan enkele centimeters of meer openstaan dan een paar millimeter moeten misschien door een arts worden gezien en dat moet binnen enkele uren gebeuren. Als u zich in uw handen of voeten hebt gesneden, in de buurt van gewrichten of pezen, is het belangrijk te onderzoeken of u uw gewrichten kunt bewegen. Als u uw gewrichten niet kunt bewegen of als dat heel pijnlijk is, is er ook een doktersbehandeling nodig.

  Als de wond erg bloedt, moet u het beschadigde lichaamsdeel in een hoge positie plaatsen (zo hoog mogelijk boven het hartniveau). Leg een drukverband of een kompres op de wond en druk dit een poosje hard tegen de wond om de bloeding te stoppen.

 • Wonden die een doktersbehandeling vereisen

  Grotere of ernstiger wondletsels hebben een doktersbehandeling nodig en moeten niet zelf worden behandeld. Leg er een beschermend, bloedstelpend verband op en ga naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis/gezondheidscentrum.

  Roep hulp van een arts in bij:

  • Heel vuile wonden
  • Grote bloedende wonden
  • Diepe snijwonden of steekwonden
  • Bijtwonden van dieren of mensen
  • Brandwonden (indien niet klein en oppervlakkig)
  • Wonden die na een half uur niet ophouden met bloeden
  • Wonden aan het hoofd, de handen en voeten die niet oppervlakkig zijn
  • Wonden die tekenen van infectie vertonen: toegenomen roodheid, zwelling, warmte of pijn in de huid rond de wond, wonden die vocht verliezen, of als u koorts krijgt.

  Bron: Vårdguiden 1177