• Zeg adieu tegen schaafwonden!

  U krijgt gemakkelijk schaafwonden als u nieuwe, nauwe schoenen draagt of wanneer u sandalen of hoge hakken draagt zonder kousen. Het risico op schaafwonden neemt toe als uw voeten warm en gezwollen zijn, bijvoorbeeld tijdens training, wandelingen en warm weer.

  Het lichaam vormt een met vocht gevulde blaar om de beschadigde omgeving te beschermen. Wat velen niet weten is dat de blaar bijdraagt aan een snellere genezing van de schaafwond. Voorkom dat u de blaar kapot maakt omdat dit het risico op infectie vergroot en ervoor zorgt dat de genezing meer tijd kost.

  Als u een schaafwond krijgt, moet u proberen de wrijving en druk op de beschadigde plek te minimaliseren. Let erop dat u schoenen draagt die niet tegen de schaafwond schuren. Gebruik schaafwondenpleisters om de schaafwond te beschermen, de pijn te verzachten en de wond sneller te laten genezen.

 • Leer de truc om schaafwonden te voorkomen

  Loop nieuwe schoenen in
  De beste truc om geen schaafwonden te krijgen van uw nieuwe schoenen, is enkele dagen voordat u de schoenen moet inwijden thuis in de schoenen rond te lopen. Op deze wijze kunt u zowel de schoenen wat zachter maken als de plekken vaststellen waar de schoenen over de voeten schuren. Gebruik liefst kousen wanneer u in uw nieuwe schoenen loopt, om de huid tegen wrijving te beschermen.

  Voorkom met schaafwondenpleisters
  Gebruik schaafwondenpleisters op de plekken waar u voelt dat de schoenen schaven of waarop ze drukken. De schaafwondenpleister helpt de huid te beschermen tegen kapot gaan, voorkomt schaafwonden en vermindert de druk en pijn. Hoe vroeger u een schaafwondenpleister aanbrengt, hoe effectiever u schaafwonden kunt voorkomen.

  Droge en schone voeten
  Als u lange afstanden moet lopen, is het belangrijk dat u gemakkelijke schoenen draagt en vaak uw kousen verwisselt om uw voeten droog en schoon te houden. Dubbele kousen verminderen de wrijving tussen de schoenen en de huid. Draag een dunne, gladde kous als onderlaag en een dikkere kous eroverheen. Let erop dat de kousen niet gaan plooien of ervoor zorgen dat de schoenen gaan knellen.

 • Hoe moet ik een schaafwond behandelen?

  1. Reinig de schaafwond onder stromend water of met wondreiniger
  2. Let erop dat de huid droog en vrij van vuil, huidcrème en olie is
  3. Breng een schaafwondenpleister aan die de hele schaafwond bedekt en zet deze vast op de huid rond de schaafwond
  4. Laat de schaafwondenpleister zitten tot deze loslaat De schaafwondenpleister kan verscheidene dagen blijven zitten,
   hoe lang varieert van persoon tot persoon. Wanneer de pleister loslaat, maakt u de schaafwond schoon en brengt u een nieuwe
   schaafwondenpleister aan. Herhaal dit tot de schaafwond is genezen.
  5. Om een schaafwondenpleister te verwijderen, trekt u deze er langzaam af in de richting van de huid (trek de pleister er niet omhoog af)